Climă

Informaţii generale Istoric Geografie Climă Servicii publice Instituţii

Home
Primăria
Bistriţa Bârgăului
Turism

 

                                      

          Aşezarea geografică şi relieful sunt principalele elemente ce au influenţă în mod direct asupra climatului.
         Clima zonei nu are caracter continental. Iarna predomina invaziile de natură polar-maritimă arctică sau maritimă-arctică din nord-vest, iar vara cele de aer cald, temperat-maritim din sud-vest.
         
Temperaturile medii anuale oscilează între 6,8 - 9,5șC în zona de deal şi 2șC în zona de munte.
          In luna ianuarie, pe înălţimi ce depăşesc 1500 m, se înregistrează o temperatură medie de -6șC , iar pe cele cuprinse între 1000-1500 m, de -4șC .
          In luna iulie, temperatura medie atinge 11șC  în zonele cu altitudine peste 1500 m şi o temperatură de până la 16șC  în zonele cu altitudine de 1000-1500 m. Timp de 5-6 luni, temperaturile medii se menţin sub 0șC. Temperatura maximă atinge valori de 21,7-21,8șC, în lunile iulie-august.
          Incepând cu data de 1 octombrie, se semnalează frecvent zile de îngheţ, care se menţin până la începutul lunii mai. In văile adânci şi pe vârfurile mai înalte, sunt posibile şi în lunile de vară (23-24 august 1980), brumă şi îngheţ. La Bistriţa Bârgăului, în anul 1981 la sfârşitul lunii august, a nins în zona cea mai înaltă din comună.
          Vanturile dominante din sectorul  vestic, nord-vestic, înregistrează schimbări ale direcţiei de la vară la iarnă, cu intensificări mai mari pe culmile orientate vest-est, ca şi pe culoarele de vale cu aceeaşi orientare. Pe versanţi sunt frecvente brizele de munte şi de vale în acelaşi anotimp cald.
           Viteza medie a v
ânturilor este de 3,1 m/s, având intensităţile cele mai mari în lunile aprilie-mai-iunie.
           Precipita
ţiile atmosferice cresc pe direcţia vest-est în raport cu altitudinea, oscilând între 750-1000 mm.

Home | Up | Informaţii generale | Istoric | Geografie | Climă | Servicii publice | Instituţii

Created by Leordean Maria